Wat is Scratch?

Scratch Muziekdagen Leiden: het grootste jaarlijkse scratchevenement van Europa
Scratch komt van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’ ofwel ‘met niets beginnen’. En dat is precies wat dit evenement is: samen met zo’n 1000 andere muziekliefhebbers uit alle delen van het land op één dag een muziekstuk instuderen én ’s avonds uitvoeren voor publiek.

Onder leiding van een professionele koordirigent en solisten, bieden De Scratch Muziekdagen een podium aan zangers en muzikanten uit Nederland én Europa. Iedereen mag in het koor meedoen, of je nou heel goed bent of niet. Voor het orkest geldt de eis van ruime  (+ 5 jaar) orkestervaring en uiteraard kom je uitstekend voorbereid naar de scratchdag. Meedoen met de Scratch Muziekdagen, betekent ook een dag vol plezier, gezelligheid en ontmoetingen. We hebben elk jaar een uitgebreid programma, dus je kunt zelf kiezen uit verschillende muziekthema’s en data. Meerdere dagen meedoen kan natuurlijk ook, dus graag tot Scratch!

Organisatie

Stichting Scratch Muziekdagen Leiden is voor de volle honderd procent een vrijwilligersorganisatie. De leiding van de stichting ligt in handen van het Comité, waarvan voorzitter, secretaris en penningmeester het Dagelijks Bestuur vormen. Het Comité bestaat op zijn beurt weer uit een aantal clusters, waarin comitéleden zich met een specifieke taak met betrekking tot het organiseren van de Scratch Muziekdagen Leiden bezighouden. Zo zijn er bijvoorbeeld de clusters Inschrijvingen, Facilitaire Zaken en Public Relations.

Daarnaast zijn er de vrijwilligers die zich aanmelden voor taken op de scratchdagen zelf: koffie en thee schenken, mensen wegwijs maken, enz. De Stichting financiert de Scratch Muziekdagen Leiden voornamelijk uit deelnemersgelden. Maar de Stichting heeft ook Vrienden. Zij doneren een bepaald bedrag per jaar en krijgen daarvoor o.a. korting op de deelnemerskosten. Daarnaast probeert de Stichting via advertenties in het programmaboekje en zo nu en dan een ‘losse’ sponsor wat extra geld te genereren. Verdere medewerking krijgt de Stichting van restaurants en hotels, die de deelnemers tijdens de muziekdagen een gunstig geprijsd aanbod doen.

Vrijwilligers

Stichting Scratch Muziekdagen Leiden is een vrijwilligersorganisatie. Zo’n 20 vrijwilligers vormen samen het Comité, dat het evenement voorbereidt. Ze zijn daar het hele jaar door mee bezig. Daarnaast zijn er op de dag zelf nog veel meer vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken: ze schenken koffie, beantwoorden vragen, enz. Het gaat daarbij maar om één ding: een weergaloos mooi, gezellig en vlot lopend scratchfestijn!

We hebben altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Tijdens de op- en afbouw dagen voorafgaand aan de Scratch maar ook tijdens de Scratchdagen zijn er altijd mensen nodig. Lijkt je het leuk om ons te helpen? Klik op onderstaande button om je aan te melden via het contactformulier (kies voor de categorie Vrijwilligers)!
Aanmelden als vrijwilliger kan natuurlijk ook tijdens de Scratchdagen zelf bij de Vriendenbalie.

Meld je aan