Locatie

De Pieterskerk is hét ijkpunt van Leiden. Volgens sommigen was de toren (in de zestiende eeuw nog zo’n 100 meter hoog) vroeger zelfs vanaf de Noordzee te herkennen, vandaar de naam ‘Coningh der See’. De kerk die er nu staat is een laatgotische kruisbasiliek. Dat houdt in dat de kerk is gebouwd in de vorm van een kruis, waarbij het lange gedeelte van de kerk het schip wordt genoemd en het dwarsgedeelte het transept. Het transept vormt ook de scheiding tussen het schip en het koor, het gedeelte van de kerk waar zich bij katholiek gebruik het hoofdaltaar bevindt. De ingang bevindt zich op Pieterskerkhof 1a.

Parkeren bij de Pieterskerk

Parkeerplaatsen waar je lang mag parkeren, zijn in de nabije omgeving van de kerk niet te vinden. Wij adviseren echter om gebruik te maken van het parkeerterrein aan de Haagweg (Haagweg 8, 2311 AA Leiden), net buiten het centrum. In de parkeerprijs is een gratis haal- en brengservice inbegrepen naar de hoek van Papengracht/Gerecht (vlakbij de Pieterskerk). Als er geen busje klaarstaat, zijn zij te bereiken op (071) 512 00 71. Tijdens de Scratchdagen zijn uitrijkaarten voor het parkeerterrein van de Haagweg in de Pieterskerk te koop voor € 11.

Per openbaar vervoer naar de Pieterskerk

Vanuit je vertrekpunt reis je per trein naar Leiden Centraal. Vervolgens neem je een van de bussen die naar de halte Breestraat rijden, een rit van drie haltes. Wandelen vanaf het station kan natuurlijk ook. In een rustig tempo doe je dat in 20 minuten.

Leiden – stad van ontdekkingen

Proef vooraf of tijdens de Scratchdagen de sfeer in Leiden, stad van vele ontdekkingen. Behalve de Scratch is er in hartje stad veel meer te ontdekken, bijvoorbeeld in de verschillende musea, langs vele uiteenlopende wandelroutes zoals de Rembrandtroute, de Koffertjesroute en die van de Pilgrim Fathers die in 1620 vanuit de Pieterskerk vertrokken. Kijk naar meer mogelijkheden tot het (her-)ontdekken van Leiden op Visit Leiden.